2016 kissa agility lehti Temppukoulu

Temppukoulu: pujottelu kujakepeillä

ruskearaidallinen kissa pujottelukeppien välissä

Kirjoitus on julkaistu Agikissa-lehden numerossa 1/2016

Teksti ja kuvat: Milla Salonen


Pujottelun voi opettaa monella eri tavalla. Kissan voi houkutella pujottelemaan kepit, pujottelun voi sheipata keppiväli kerrallaan tai keppeihin voi laittaa ohjauslangat, joiden avulla kissa pujottelee itsenäisesti. Itse halusin kuitenkin lähteä opettamaan pujottelua kujakepeillä.

Kujakepit ovat agilityn pujotteluun tarkoitetut kepit, jotka taittuvat haitarimaisesti kasaan. Ne saa siis taiteltua kujaksi, josta kissa opetetaan kulkemaan läpi. Kun kissa osaa kulkea kujasta (ja tavoitteista riippuen suorittaa esteen itsenäisesti), kujaa voi alkaa kaventaa venyttämällä keppejä. Aluksi kujaa voi kaventaa muutaman sentinkin kerrallaan, mutta mitä lähemmäs suoraa linjaa tullaan, sitä suurempi pienikin haasteen lisäys on. Jos kissa jossakin vaiheessa unohtaa pujottelun ja pyrkii menemään jostakin välistä vain läpi, kannattaa leventää kujaa ja tehdä pujottelusta kissalle helpompaa.


Kujakepeillä opetettaessa pujottelusta saa todella itsenäisen, koska kissaa ei juuri ohjata tai houkutella esteellä ja siten ohjausta ei myöskään tarvitse häivyttää, jos tavoitteena on täysin itsenäinen suoritus. Lisäksi omista kissoistani etenkin Kiira (joka näkyy näissä kuvissa) on melko hidas esteillä ja sheippaamalla opettamisen jälkeen pujotteluun pitäisi vielä kouluttaa vauhtia. Kujakepeillä taas vauhdin saa koko ajan pidettyä tasaisen hyvänä, jolloin lopputuloksena on vauhdikas mutta puhdas suoritus.


P.S. SAGIK:in puheenjohtaja (entinen, nyk. sponsorivastaava) Virve Heikki tekee tilauksesta tällaisia kujakeppejä. Laita hänelle viestiä jos laadukkaasti valmistetut kuja- tai tavalliset kepit kiinnostavat!

Similar Posts

Skip to content