2017 kissan kouluttaminen lehti Lehti kategorioittain Temppukoulu

Temppukoulu: esineen piteleminen tassujen välissä

Kermanvärinen kissa pitelee esinettä etutassujensa välissä

Kirjoitus on julkaistu Agikissa-lehden numerossa 1/2017.

Teksti ja kuvat: Päivi Lipponen


Tempun tavoitteena on, että kissa pitelee itsenäisesti esinettä, esimerkiksi lelua, tassujensa välissä. Tempun opetteluun on hyödyllistä, että kissa osaa ainakin ”istu”-tempun ja että esine on kevyt ja helppo pidellä tassuissa. Temppu sopii kärsivällisille ja tavaroita sisältävistä tempuista pitäville kissoille.

1. Pyydä kissa istumaan eteesi ja palkitse kädessäsi olevan esineen nuuhkimisesta.

2. Palkitse, kun kissa koskettaa tassullaan kättäsi tai suoraan esinettä. Jos kissa koskee käteen, se ohjataan pikkuhiljaa suuntaamaan kosketus esineeseen joko toisella kädellä houkuttelemalla tai palkitsemalla vain jos tassu osuu edellistä kosketusta lähemmäs esinettä.

3. Kun kissa koskee suoraan esinettä, ala vaatimaan pidempää kosketuksen kestoa ja houkuttele esimerkiksi herkun avulla toinenkin tassu mukaan samalla tavalla kuin ensimmäisen kanssa. Ohjaa toinen tassu koskemaan esineen vastapuolta.

4. Kun molemmat tassut sijoittuvat esineen sivuille kiinnipitämisen mahdollistamiseksi, ala hellittää otettasi esineestä. Palkitse, kun kissa jatkaa kiinnipitämistä tai jopa tiukentaa otettaan.

5. Kun kissan ote kohteesta on tarpeeksi tiukka, päästä esineestä irti ja palkitse kun se pysyy kissan tassuissa edes ihan pienen hetken.

6. Ala vaatia pidempää itsenäistä pitelemisaikaa ja liitä mukaan käskysana, esimerkiksi ”ota”. Tavoiteltu pitelemisaika kannattaa päättää kissan mukaan, se voi olla esimerkiksi 1-4 sekuntia.

Kermanvärinen kissa koskee etutassullaan ihmisen ojentamaa esinettä.
Kermanvärinen kissa koskettaa molemmilla etutassuillaan ihmisen ojentamaa esinettä.
Kermanvärinen kissa pitelee esinettä etutassujensa välissä

Similar Posts

Skip to content